2016. július 23., szombat

Programajánló || Kapolcs: művészetek völgye

Sziasztok Napsugarak!
Mindjárt itt nyár utolsó hónapjába, sokan már előre búslakodnak azon, hogy mindjárt búcsút kell inteniük a melegnek és a szabadságnak. Hol szaladt el ilyen gyorsan megint ez a szép évszak, nemde?  Ám mi lenne, ha a fennmaradó időt inkább hasznosan, aktívan töltenénk el? Például Kapolcson. Bár az idei rendezvénysorozatra nem tervezek kimenni - szabadidő hiánya miatt leginkább-  mivel már volt alkalmam egyszer ellátogatni a Művészetek Völgyébe gondoltam egy kis programajánló keretein belül nektek is kedvet csinálok hozzá.A kapolcsi művészeti bölcső avagy a Művészetek Völgye


Egy ősi településen, Márta István zseniális ötletéből nőtt ki a mára kultusz eseménnyé érett rendezvény, a kapolcsi Művészetek Völgye. E névvel fémjelezve egy olyan egyedi rendezvény szökött szárba, ahol a látogatók önfeledten veszhetnek bele a művészetek világába: Udvarok, völgyzugok, utcák és falusi házak alkotnak egy utánozhatatlan miliőt.

Képzeljük csak el ahogy egy kiskapun befordulva rögtönzött színi előadásba, kézműves tanfolyamba, pecsenyesütésbe, pörgő néptáncosokba vagy koncertbe botlunk ahol körbeölel a családi hangulat, az elképesztő béke és a magyar kultúra sokszínűsége. A rendezvény sikerét mi sem mutatta jobban, mint hogy mára már a legjelentősebb hazai rendezvények között foglal helyet, sőt az évenkénti százezret is meghaladó látogatószámot nézve csakis a legnagyobbakkal említhető egy lapon.

Ami pedig az idei szezont illeti, 2016-ban is három - Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend - helyszínen sarjad ki a fesztivál, hogy valamennyi látogató egy felejthetetlen hetet tölthessen el itt, átadva magát a környék és a ülőfesztivál varázsának.
Mint hallhattátok a rendezvénysorozat tegnap nyitotta meg a kapuit és egészen a hónap végéig várja az érdeklődőket.

Mikor mi döntöttük el, hogy körülnézünk  Kapolcson az olyan félig spontán elhatározás volt, aztán miután a kocsival kicsit eltévedve és kitikkadva megérkeztünk először mozdulni sem tudtunk. Erre ugyanis nem árt felkészülni. Erre a néhány napra a környék megtelik emberekkel és a kis utcákon mozdulni is alig lehet, így sok türelem kell annak, aki körül akar nézni.  A hangulat azonban kárpótol a nyüzsgésért, hisz egyértelműen mondhatom, hogy számomra ez volt az, ami felejthetetlenné tette az egészet. Már meséltem nektek a Mesterségek Ünnepe kapcsán, hogy engem ez a folk világ nem tudott annyira magával ragadni és néhol már túlzónak is érzem. Itt azonban mindenki megtalálja magának azt, ami megfogja  és "fogyasztható". A szervezők pedig csakúgy, mint anno idén is rengeteg programmal és fellépővel várják az odalátogatókat.

Ti jártatok már Kapolcson? Mit gondoltok róla?

2 megjegyzés:

 1. Szia!

  Nagyon tetszett a cikk, körülírta a helyet, és részletesen elmesélted, hogy milyen programról is van szó. Én tavaly meglátogattam a programot, beültem egy Hobo zenés estre, megnéztem egy színházi darabot, és voltam egy Kiscsillag koncerten is. Nagyon szép hely, érdemes elmenni :) Aznap mindig nyüzsög a hippiktől.

  Mira

  Ui: örömmel látnék tőled több ilyen posztot is még ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Drága Mira!

   Örülök, hogy tetszett a cikk és hogy te is megfordultál már Kapolcson. Úgy gondolom igen érdekes hely. :) Igen, anno mikor voltunk mi is belehallgattunk egy Hobo koncertbe.

   Ha minden jól megy a közeljövőben több ilyen témájú bejegyzés is lesz.

   Köszönöm, hogy írtál!
   Ölel, Kleió

   Törlés